Ejerskifteforsikring

Uanset om du står som sælger eller køber af en bolig, er det vigtigt, at alle parter er yderst fortrolige med de vilkår og krav, der gælder, når det kommer til køb og salg af en bolig.

En vigtig del af at være boligejer, er at forsikre sig mod uforudsigelige skader på boligen.

Forsikringen, der skal dække disse omkostninger, kaldes en ejerskifteforsikring. Denne type forsikring er uundværlig, hvis man, som køber, opdager skader på boligen, man lige har erhvervet sig.

Dertil er det også vigtigt, at sælger har sat sig grundigt ind i de regler og vilkår, der gælder, når køber henvender sig med skader, der ikke blev benævnt i boligens tilstandsrapport.

Du kan lære meget mere om de generelle regler for ejerskifteforsikring samt vigtigheden af denne i det nedenstående.

Hvad er en ejerskifteforsikring?

Hvis du i forvejen har købt en bolig, har du garanteret allerede hørt om begrebet ejerskifteforsikring. Hvis du endnu har til gode at investere i en bolig, kan du roligt læse med videre.

Uanset om man allerede har prøvet at være en del af processen ved overdragelsen af en bolig eller ej, kan de følgende informationer være enormt gavnlige at have med sig.

Ganske kort forklaret, er en ejerskifteforsikring den forsikring, der skal sikre både køber og sælger imod uforudsete regninger.

Forsikringen dækker de skader og dertilhørende omkostninger på boligen, der ikke indgik som en del af rapporten.

Forsikringen gælder dermed kun, hvis du, som køber, ikke var klar over disse skader, da du overtog boligen.

Skader, der først er kommet, efter du har overtaget boligen, bliver dermed ikke dækket af forsikringen. Skaden skal dermed være indtruffet, inden boligen bliver sat til salg og ikke indgå som en del af tilstandsrapporten.

Denne rapport, hvor eventuelle skader skal stå nedskrevet, deles som regel op i to; tilstands- og elinstallationsrapport.

Skader, der dækkes af en ejerskifteforsikring, kunne for eksempel være, hvis el- eller vvs-installationen ikke er korrekt udført, eller hvis boligen ikke lever op til de krav, der gør sig gældende for bebyggelsesområdet.

Det er vigtigt at nævne, at en ejerskifteforsikring ikke er lovpligtig, men at vi her på siden kraftigt anbefaler dig at tegne en sådan forsikring, uanset om du er sælger eller køber.

En sådan forsikring sikrer dig nemlig imod at få tilsendt store regninger for noget, der i virkeligheden burde være i orden fra start.

Som sælger skal du gerne på forhånd kunne give et tilbud på en ejerskifteforsikring til din køber. Normalt tilbyder sælger at betale for halvdelen af en sådan forsikring, således at begge parter er godt dækket ind, såfremt der skulle opstå nogle uforudseligheder undervejs i forløbet.

Selvom sælger i bedste fald allerede har fundet et tilbud på en ejerskifteforsikring, så kan det være en god idé, for dig som køber, at have fundet frem til en forsikring selv.

Denne kan du altid tage i brug, såfremt sælgers forsikring ikke lever op til dine behov. Husk at tjekke op på dine forsikringstilbud, allerede inden du skriver under på købsaftalen.

Har du ikke foretaget denne proces, inden købet er trådt i kraft, vil din ejerskifteforsikring ikke dække de omkostninger, der måtte være, for de eventuelle skader boligen har.

Hvad dækker en ejerskifteforsikring?

Når du som sælger eller køber skal finde frem til en ejerskifteforsikring, vil du opleve, at der generelt findes to forskellige forsikringer at vælge imellem.

Disse bliver i dag betegnet som henholdsvis standard forsikring og udvidet forsikring. Hvad disse to forskellige forsikringer dækker over, har vi beskrevet i det nedenstående.

Standard ejerskifteforsikring

Når du tegner en standard forsikring for din nye bolig, kan du vælge, om denne forsikring skal dække i 5 eller 10 år. En standard forsikring dækker skader på boligen, som er med til at sætte værdien på denne ned.

Dette gælder også, hvis der er stor risiko for fremtidige skader, som ikke endnu ikke er blevet udarbejdet.

Når det kommer til VVS- og elinstallationer, så dækker en standard forsikring i de tilfælde, hvor der er blevet udført ulovlige eller ikke fungerende installationer i boligen.

Som det kan ses i det ovenstående, så dækker en standard forsikring i mange forskellige situationer. Det er altså en rigtig god idé at få tegnet en sådan forsikring, inden man, som køber, overtager et hus.

Dog er der nogle tilfælde, hvor denne forsikring ikke kan dække eventuelle omkostninger.

Disse gælder blandt andet, hvis boligen er gammel og slidt. Hvis disse faktorer medvirker til fugt, så dækker denne type forsikring altså ikke.

Derudover bliver omkostningerne til skader, som er skrevet ned i tilstandsrapporten, heller ikke dækket.

Dette gælder uanset, hvilken type forsikring du tegner. Skader, der allerede er opgjort i tilstandsrapporten, kan ikke blive dækket af en ejerskifteforsikring.

Se også: indboforsikring.

Udvidet ejerskifteforsikring

Vælger du derimod at tegne en udvidet forsikring, så er du altid dækket ind i 10 år. En udvidet forsikring dækker de skader, som en standard forsikring også ville gøre.

Men udover dette, så kan en udvidet forsikring også dække, hvis der på boligens grund er udført ulovligt arbejde med kloakering.

Dette gælder også, hvis boligens grund er med til at påføre boligen skader. Så vil udbedringen af denne situation, naturligvis også blive dækket.

Dernæst kan en udvidet forsikring også dække omkostningerne ved rensningen af din grund, såfremt denne skulle være forurenet.

Slutteligt vil dårligt udført skadearbejde på boligens badeværelser også blive dækket af denne forsikring.

En udvidet ejerskifteforsikring kan altså dække i flere uheldige situationer, end en standard forsikring kan. Det kan derfor være en rigtig god idé at overveje denne type forsikring, hvis du gerne vil være dækket rigtig godt ind, når du overtager en bolig.

Ligesom en standard forsikring, så kan denne forsikring altså ikke dække de skader, der allerede indgår i tilstandsrapporten. Dette gælder også, hvis det er husets stand og alder, der medfører fremtidige skader.

Alt i alt er du altså rigtig godt dækket ind med en udvidet forsikring, idet denne dækker situationer, der involverer selve grunden, boligen er bygget på.

Mange tænker ikke over, at grunden spiller en afgørende rolle for, hvordan tilstanden på en bolig er. Grunden kan i mange tilfælde være årsagen til fugtige kældre og sågar oversvømmelser.

Her kan det altså godt betale sig at tegne en længerevarende forsikring, der også tager højde for grundens tilstand.

Hvilken type forsikring skal jeg vælge?

Dette kommer helt an på, om du står som køber eller sælger af en bolig. Som sælger er du ikke forpligtiget til at tegne mere end en standard forsikring, der forløber over 5 år.

Her vil du normalt betale halvdelen af forsikringen, mens køber betaler den anden halvdel. På denne måde er i begge to dækket ind af samme forsikring.

Nogle købere vælger dog at afslå dette tilbud og selv tegne en udvidet forsikring for boligen.

Dette er helt op til den enkelte køber, men det kan i mange tilfælde være en rigtig god idé, idet man i 10 år frem er forsikret mod skjulte skader, der ikke indgik i tilstandsrapporten.

Vi foreslår herfra, at du, som køber, indleder et research arbejde for at finde frem til de bedste forsikringstilbud.

Når du har indsamlet forskellige tilbud, er det op til dig at beslutte, hvilket selskab der skal rådgive dig, såfremt en gammel skade på huset skulle dukke op.

For at finde ud af hvilket forsikringsselskab, der skal hjælpe dig som køber, så kan du med fordel sammenligne de forskellige tilbud, du får. Her kan du kigge på, hvad de enkelte forsikringer dækker, og hvor meget disse forsikringer koster.

Når du har fundet en forsikring, der passer til dine behov og dit budget, kan du kontakte dem og aftale en indledende samtale.

Vi er sikre på, at du vil blive mødt af et professionelt team, der er klar til at rådgive dig, uanset hvilket selskab du vælger.

Hvor dyr er en ejerskifteforsikring?

Når man skal vælge en forsikring, gælder det naturligvis om at finde en, der matcher ens behov og budget. En forsikring er en super god måde at sikre sig mod eventuelle skader i en købssituation.

Dog kommer vi ikke udenom, at alle har forskellige behov og forskellige økonomiske situationer.

Generelt er det svært at give et overordnet bud på, hvad henholdsvis en standard og en udvidet ejerskifteforsikring koster. Dette afhænger naturligvis af, hvilket selskab du spørger.

Skal man give et overordnet billede af, hvor dyre forsikringerne er i dag, så vil en billig standard forsikring koste mellem 10000 kr. og 15000 kr.

Hvis du i stedet søger en udvidet forsikring, så kan disse godt komme op og koste mellem 50000 kr. og 60000 kr. Hav in mente at disse priser godt kan variere afhængig af, hvilket selskab du går til.

Du bestemmer altid helt selv, hvilken forsikring du vil tegne, og hos hvilket selskab du gerne vil være kunde.

Vær dog altid opmærksom på de individuelle forskelle, der ligger i både pris og dækning hos de forskellige selskaber.

Sammenligner du disse forskelle på forhånd, er du rigtig godt klædt på, når du skal finde den forsikring, der passer bedst ind i dit budget, og som tilgodeser dine behov.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]